8ocho | ozajstná chuť olív

Ako spoznáte kvalitný olivový olej?

Ako spoznáte kvalitný olivový olej?

Ako spoznáte kvalitu?

Medzi olivovými olejmi sú veľké rozdiely, ktoré sú dané krajinou pôvodu, konkrétnou lokalitou, dobou zberu a spôsobom spracovania olív.

Dôležitým ukazovateľom kvality je acidita (kyslosť), ktorá hovorí o obsahu voľných mastných kyselín. Práve ony nepriaznivo ovplyvňujú celkovú kvalitu oleja. Extra panenské olivové oleje by nemali obsahovať viac ako 0,8 % voľných kyselín. Pri acidite pod 0,5 % môžeme hovoriť o vynikajúcom olivovom oleji.

V obchodoch nájdete panenské, rafinované olivové oleje alebo ich zmesi.

Extra panenské olivové oleje

Sú špičkou vyrobenou z najlepších olív, ktoré sa spracúvajú do 24 hodín od ich zberu. Acidita týchto olejov nepresahuje 0,8 %.

Panenské olivové oleje

Vyrábajú sa lisovaním celých plodov a takto získané oleje majú špičkovú kvalitu, charakteristickú vôňu, chuť a výraznú farbu. Podiel voľných kyselín nesmie prekročiť 2 %.

Rafinovaný olej

Získava sa z olív za tepla pri vysokom tlaku. Počas rafinácie sa vytráca charakteristická chuť.

Olivový olej

Je zmesou panenského a rafinovaného olivového oleja.

Olej z olivových výliskov

Označuje sa ako sansa alebo pomace. Je vyrobený z odpadu po lisovaní a ide o olej s najnižšou kvalitou. V obchodoch ho bežne nájdete medzi ostatnými olivovými olejmi.

späť